CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, January 11, 2010

Sekadar Muhasabah Diri

"Tiba suatu masa, enti akan lebih selesa sekadar menjadi pemerhati" ujar seorang sahabat baik saya beberapa ketika dahulu.

Kini saya merasakan saatnya. Rasa lebih selesa menjadi orang ketiga, sekadar seorang pemerhati perjalanan dakwah. Tapi hati tidak tegar berlama-lama menyepi dari sebuah tuntutan perjuangan. Seakan-akan ia telah mendarah daging dalam diri, berjauhan darinya bererti bercerai dengan sebahagian dari diri sendiri. Rindu untuk meneruskan perjalanan membuak-buak tatkala melihat sahabat-sahabat lain berpencak hebat di medan dakwah.

Duhai diri, alangkah lemahnya. Baru menerima beberapa taklifan tetapi sudah kendur semangat, sedangkan taklifan adalah amanah Allah untuk menguji sejauh mana kecintaan pada agamaNya. Bangunlah, lihatlah suasana di sekitarmu yang memerlukan anjakan baru dalam dakwah.

Rindu pada sahabat yang mengungkapkan kata-kata itu pada saya dulu. Kini dia sedang bergelar Naib Yang Dipertua PERKEMAT Darul Quran. Moga istiqamah menjalankan amanah, enti. Tahniah dan takziah. Doakan ana jua diberi kekuatan menjalankan amanah yang diberi, mudah-mudahan.

0 comments: